Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Моравци и Французи – браћа по оружју

12.септембар-1.децембар

Основна идеја аутора  је да пројектом МОРАВЦИ И ФРАНЦУЗИ – БРАЋА ПО ОРУЖЈУ (1916-1018),  УСПОМЕНЕ И ПРИЧЕ ИЗ РАТА,  подсети  јавност на значајне догађаје који се памте, поштују, обележавају и изучавају,  да се сачува од заборава  тешко време страдања и патње нашег народа, али и братства српских и француских ратника искованог у ратном вихору, о жртвама које је Французи и Срби поднели за ослобођење Србије и дела Балкана у Великом рату.

Моравци, како су називани припадници Моравске дивизије, су углавном били сељаци, домаћини и младићи за које су њихове породице, села и вароши били цео свет. Они су се, после два балканска рата, и у Великом рату – Европском, како су га учесници звали, у јеку жетве, одазвали на позив отаџбине. Захваљујући беспримерној издржљивости и храбрости, борили су се крајње пожртвовано.

Многи војници Моравци излечени и опорављени на Крфу, који су потом узели учешћа у борбама на Солунском фронту раме уз раме са француским војницима, управо су као најбројници део јединица Моравске дивизије, као и српске војске, српски војници-сељаци, гајили према Фрацузима осећања искреног пријатељства, дивљење и захвалност.

Намера нам је да се кроз успомена и прича обичног војника, и француског и српског, представи живо и верно, поред ратних операција, и други аспект Великог рата, свакодневни живот војника ван рова језиком учесника забележеним у ратним дневницима, белешкама, дописним картама, фотографијама. Причама о, осећањима, сновима, дружењу у најзанимљивијим догађајима; о сусрету француских војника са житељима ослобођених градова 1918. године.

Аутори изложбе: Мира Ниношевић, музејски саветник

Верољуб Трајковић, музејски саветник

Детаљи

Почетак:
12.септембар
Крај:
1.децембар