Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

НАША ИСТОРИЈА, НАША СЕЋАЊА

12.октобар-19.октобар

Француски институт у Србији, у партнерству са Schneider Electric, представиће, почев од 3. октобра 2018, у разним градовима Србије, путујућу изложбу „Наша историја, наша сећања“, посвећену сећању на ослобођење Србије у јесен 1918. од стране Источне армије, као и породичним сећањима, која живе и после једног века, на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату.

Протекао је један век откада је пробој Солунског фронта омогућио савезничким трупама Источне армије, напредовање ка Дунаву и Јадрану, као и ослобађање Србије, тешко страдале у рату.

Осећања која буде беседе о ослобађању Србије од стране Источне армије, са француским и српским трупама у првим редовима, остају у срцу заједничког сећања, које чувају многи српски градови.

И након сто година, много је српских породица које негују успомену на оне који су се борили за слободу, на фронту или у позадини. Бројне су приче које сведоче о посебној солидарности француских и српских цивила и војника у то ратно доба.

Ова изложба враћа нас у те историјске дане и доноси сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француког института у Србиии и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације. Сведочанства су прикупљана од марта до јуна 1918. и биће представљена на друштвеним мрежама Француског института. Многа од њих уврштена су у ову изложбу.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији, уз подршку Миссион ду центенаире (Париз) и Сцхнеидер Елецтриц Србија, у сарадњи са градским управама, архивима и музејима градова Београд, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, Зајечар.

Детаљи

Почетак:
12.октобар
Крај:
19.октобар