Гостујућа изложба

ИЗЛОЖБА ГРАФИКА ЗОРАНА КОСТИЋА

Home / Вести / Гостујућа изложба
Гостујућа изложба

У Галерији на спрату Народног музеја у Лесковцу у четвртак 03.03.2022. године са почетком у 18 часова биће отворена изложба графика Зорана Костића, редовног професора сликарства на Факултету уметности у Нишу.

Уметник је рођен 1963. године у Нишу. Заврсио је основне и постипломске студије на Факултету ликовних уметности у Београду у класи проф. Војислава Тодорића 1990.године. Члан је УЛУС-а од 1989. Иза себе има више од 40 самосталних изложби.

Графике које ће бити изложене сажимају причу о животном циклусу, о рађању и умирању, али и уметникова стваралачка искуства, праксу, идеологију и његове стваралачке тежње.

„Радови са собом носе приказе пејзажа лишеног човековог присуства, због чега се пажња усмерава на значењске односе предела и уметниковог стваралачког импулса. Графике су настале као резултат дугогодишњег посматрања и инстиктивног бележења истих предела Сићевачке клисуре и тајновите Суве планине, као сума најразличитијих доживљаја и сензација које је уметник исцртавао на папиру пером, угљем, четком и дрвеним бојама, вођен различитим емоционалним стањима. На основу серије ових цртежа и пејзажа који се градио у њему, подстакнут кршом и каменом и геолошким феноменом крајолика, почео је да преноси део по део личног имагинарног простора на дрвену матрицу.“ – примећује Јасмина Златковић, историчар уметности и члан уметничког већа Народног музеја у Лесковцу.

 

Изложба ће бити отворена до 15.03.2022. године и  можете је погледати од уторка до суботе у периоду од 12 до 20 часова.