Награде и признања

За својих седамдесетпет година постојања, Народни музеј у Лесковцу поносни је носилац преко 150 награда и признања.

У 1998. години, Народни музеј у Лесковцу добио је Вукову награду једну од најзначајнијих награда које се додељују институцијама и појединцима у култури.

Велику пажњу јавности привукла je изложбa Златно доба Лесковца чији су аутори награђени наградом ИКОМ-а и проглашени Кустосима године.

Награда „Михаило Валтровић“ за најбољи музеј коју Музејско друштво Србије додељује музејским радницима и установама Музеју је додељена четири пута, први пут 1986. године за свеукупан рад музеја, затим 2015. године за нову сталну поставку Времеплов лесковачког краја и изложбу Југ Србије у Великом рату. Године 2019. на свечаној скупштини Музејског друштва Србије Народном музеју у Лесковцу је уручена још једна трећа по реду награда „Михаило Валтровић“. Награда је музеју додељена за изузетне резултате у стручном раду који по стручном и научном значају представљају истакнути допринос развоју културе Србије. За 2020. годину Народном музеју у Лесковцу додељено је четврто признање Музејског друштва Србије – Музеј године.

Aрхеолози Народног музеја у Лесковцу, аутори пројекта Тајне археолошких депоа, добитници су награде „Михаило Валтровић“, у категорији ауторски тим за изузетне резултате у 2017. години.

Музејски саветник, дугогодишњи директор музеја Верољуб Трајковић добитник је награде за 2023. годину „Михаило Валтровић“ намењене истакнутим појединцима за животно дело.

Народни музеј у Лесковцу добитник је три Октобарске награде Града Лесковца: 1970. године додељена је часопису Лесковачки зборник, 1975 за изванредне заслуге у развитку Лесковца, 2016. године кустосима музеја и 2018. године поводом 70 година постојања и успешног рада.

Због посебних заслуга и залагања око обележавања 500 година манастира Светог Јована Претече, који симболично представља и духовну обнову овог краја, Народни музеј Лесковац, добитниk je Грамате од стране Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија.

Јуна месеца 2019. године Заштитник грађана је донео одлуку да град Лесковац добије награду за допринос развоју приступачности садржаја у области културе за иницијативу која се односи на пројекте Народног музеја у Лесковцу под називом „Повећање приступачности у музејима“ и пројекат „Додирни прошлост“.

Народни музеј Лесковац добитник је и признања “Културни образац”, које је 2019. године припало људима и установама који су радом, непрестаним трудом превазилазили стандарде струке и просечне стандарде нашег друштва, који су се у својим напорима и резултатима издизали високо и представљали охрабрење и подстрек средини у којој раде. Признање је поздрав и наклон Министарства културе и информисања људима и установама културе на вредном труду и раду. Народни музеј Лесковац је добио признање за реализацију пројеката: “Додирни прошлост”, “Повећање приступачности музеја” и “Мултимедијани водич кроз Царичин град”.

Фебруара 2020. године на Дан државности, председник Републике Србије господин Александар Вучић доделио је Народном музеју у Лесковцу Сретењски орден III степена за изузетне заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе и музејске делатности, поводом 70 година рада.

Председник Републике Србије господин Александар Вучић, 2022. године сребрном медаљом за изузетне заслуге и постигните резултате у дугогодишњем раду на пољу српске културе и музеологије одликовао је музејског саветника, историчара Миру Ниношевић.

Народни музеј у Лесковцу добитник је Жива награде за најбољи Словенски музеј за 2023.годину. Награда “Жива”, за најбољи словенски музеј установљена је од стране Форума словенских култура 2012. године, а њен циљ је препознавање и промовисање успешних пракси у области покретне и непокретне културне баштине словенских земаља.