Награде и признања

За својих седам деценија постојања, Народни музеј у Лесковцу поносни је носилац преко 150 награда и признања. У 1998. години, Народни музеј у Лесковцу добио је Вукову награду једну од најзначајнијих награда које се додељују институцијама и појединцима у култури. Велику пажњу јавности привукла je изложбa Златно доба Лесковца чији су аутори награђени наградом ИКОМ-а и проглашени Кустосима године. Награда „Михаило Валтровић“ коју Музејско друштво Србије додељује музејским радницима и установама Музеју је додељена три пута, први пут 1986. године, затим 2015. године за нову сталну поставку Времеплов лесковачког краја и изложбу Југ Србије у Великом рату. Aрхеолози Народног музеја у Лесковцу, аутори пројекта Тајне археолошких депоа, добитници су награде „Михаило Валтровић“, у категорији ауторски тим за изузетне резултате у 2017. години.

Због посебних заслуга и залагања око обележавања 500 година манастира Светог Јована Претече, који симболично представља и духовну обнову овог краја, Народни музеј Лесковац, добитниk je Грамате од стране Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија. Музеј добија и признање „Музеј за 10“ – од Оснивачког одбора манифестације „Музеји Србије: десет дана од 10 до 10“, као један од најуспешнијих учесника у 2016. години

Народни музеј у Лесковцу добитник је три Октобарске награде Града Лесковца: 1970. године додељена је часопису Лесковачки зборник, 2016. године кустосима музеја и 2017. године поводом 70 година постојања и успешног рада.

На Свечаној скупштини НК ИКОМ Србије одржаној 16. маја 2019. године у aтријуму Народног музеја у Београду,  Суај Аксој председницa Међународног комитета музеја, уручила је годишње награде и признања у области музејске делатности. Народном музеју у Лесковцу уручено је признање “Музеј за 10” као једном од најуспешнијих учесника у манифестацији Музеји за 10 за 2018.годину.

Године 2019. на свечаној скупштини Музејског друштва Србије у Чачку, Народном музеју у Лесковцу је уручена још једна, четврта по реду  награда „Михаило Валтровић“. Награда је музеју додељена за изузетне резултате у стручном раду постигнуте током периода јануар–децембар 2018. који по стручном и научном значају представљају истакнути допринос развоју културе Србије.

Јуна месеца 2019. године након спроведеног јавног позива Заштитник грађана је донео одлуку да град Лесковац добије награду за допринос развоју приступачности садржаја у области културе за иницијативу која се односи на пројекте Народног музеја у Лесковцу под називом „Повећање приступачности у музејима“ и пројекат „Додирни прошлост“.

Народни музеј Лесковац добитник је и признања “Културни образац”, које је 2019. године припало људима и установама који су радом, непрестаним трудом превазилазили стандарде струке и просечне стандарде нашег друштва, који су се у својим напорима и резултатима издизали високо и представљали охрабрење и подстрек средини у којој раде. Признање је поздрав и наклон Министарства културе и информисања људима и установама културе на вредном труду и раду. Народни музеј Лесковац је добио признање за реализацију пројеката: “Додирни прошлост”, “Повећање приступачности музеја” и “Мултимедијани водич кроз Царичин град”.

Фебруара 2020. године на Дан државности (15.02.2020), председник Републике Србије господин Александар Вучић доделио је Народном музеју у Лесковцу Сретењски орден III степена за изузетне заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе и музејске делатности, поводом 70 година рада.

У Завичајном музеју Рума, 24.06.2021. године одржана је Свечана скупштина Музејског друштва Србије, на којој су додељене награде “Михаило Валтровић” најбољима у струци за 2020. годину, овом приликом Народном музеју у Лесковцу додељено је признање за Музеј године. Ово је пето признање Музејског друштва Србије додељено музеју у Лесковцу.

Председник Републике Србије господин Александар Вучић, 15. фебруара 2022. године сребрном медаљом за изузетне заслуге и постигните резултате у дугогодишњем раду на пољу српске културе и музеологије одликовао је музејског саветника, историчара Миру Ниношевић.