Награде и признања

За својих седам деценија постојања, Народни музеј у Лесковцу поносни је носилац преко 150 награда и признања. У 1998. години, Народни музеј у Лесковцу добио је Вукову награду једну од најзначајнијих награда које се додељују институцијама и појединцима у култури. Велику пажњу јавности привукла je изложбa Златно доба Лесковца чији су аутори награђени наградом ИКОМ-а и проглашени Кустосима године. Награда „Михаило Валтровић“ коју Музејско друштво Србије додељује музејским радницима и установама Музеју је додељена три пута, први пут 1986. године, затим 2015. године за нову сталну поставку Времеплов лесковачког краја и изложбу Југ Србије у Великом рату. Aрхеолози Народног музеја у Лесковцу, аутори пројекта Тајне археолошких депоа, добитници су награде „Михаило Валтровић“, у категорији ауторски тим за изузетне резултате у 2017. години.

Због посебних заслуга и залагања око обележавања 500 година манастира Светог Јована Претече, који симболично представља и духовну обнову овог краја, Народни музеј Лесковац, добитниk je Грамате од стране Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија. Музеј добија и признање „Музеј за 10“ – од Оснивачког одбора манифестације „Музеји Србије: десет дана од 10 до 10“, као један од најуспешнијих учесника у 2016. години

Народни музеј у Лесковцу добитник је три Октобарске награде Града Лесковца: 1970. године додељена је часопису Лесковачки зборник, 2016. године кустосима музеја и 2017. године поводом 70 година постојања и успешног рада.