Стална поставка

Круну вишедеценијског рада Музеја представља Стална поставка, „Времеплов лесковачког краја“ која приказује живот становника лесковачког краја од неолита до касног турског доба. У два архитектонска дела, представљено је 8.000 година историје.

У првом делу, у витрини облика пирамиде, симболично је приказано археолошко благо Xисара, брда изнад Лесковца, које представља најбогатије налазиште брњичке културне групе, из XIV века пре наше ере.

Из периода римске доминације представљен је златни накит са локалитета Мала Копашница. Средњовековна историја осликава Дубочицу и време Немањића, време Деспотовине и развој града у време Турака. Простором који сведочи о средњем веку доминира фигура српског витеза Николе Скобаљића – у природној величини и под пуном ратничком опремом. Посебно место добио је и Лесковачки панађур, највећи и најпознатији вашар на Балкану, на који су долазили дубровачки трговци и трговци из читавог региона. У другом архитектонском делу поставке представљен је археолошки локалитет Царичин град – место рођења цара Јустинијана Првог. Део поставке о Царичином граду, који се налази на прелиминарној Унесковој листи светске културне баштине, чини материјал прикупљен у стогодишњим истраживањима.

Део сталне поставке “Лесковац – Српски Манчестер (1878 – 1941)” налази се у галеријама на спрату и кроз више  тематских целина, приказује период од  ослобођења од Турака,  крајем  1877. године, до  почетка  Другог светског рата,  1941. године, када је Лесковац  доживео  динамичну трансформацију – преображај од тек мало веће оријенталне вароши, средином XIX века,  до најзначајнијег српског индустријског центра после Београда. Путем експоната поставка приказује дуални карактер града: с једне стране, старинска ношња, с друге, фракови од енглеског штофа; на једном месту жилаво опстајање архаичних заната, на другом заступништво „Стандард Ојла“, неугледне и оронуле кафане на периферији са шталама у дворишту, а у центру надметање хотела „Костић“ и „Париз“ са игранкама, џез-свиркама и пројекцијама тон-филмова.

Захваљујући развоју текстилне индустрије, Лесковац се крајем  XIX и почетком XX века  нашао међу  четири града у Европи за које се везује термин „Манчестер“.

 

 

Народни музеј, Стојана Љубића 2