Занимљивости

72 ГОДИНЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ЛЕСКОВЦУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Народни музеј у Лесковцу основан је 2. маја давне 1948. године, а на данашњи дан 1974. године отворена је нова зграда Mузеја,  једна од ретких наменски пројектована за потребе музеја. Данашњи дан обележавамо као Дан Музеја.

У почетку Народни музеј је живео у Кући Боре Димитријевића Пиксле, грађевине оријенталног стила, смештене надомак градске цркве.

Пркосећи историји, ова велелепна грађевина Пикслине куће подсећа на дуг период бивствовања Лесковца као касабе. Не знамо када је изграђена, а њени први познати власници били су Трандафиловићи, који су је продали Антанасију Димитријевићу, председнику Првостепеног суда у Лесковцу, оцу Боре Димитријевића, оснивачу Академског позоришта и учеснику Народноослобободилачког рата. Године 1948. кућу је откупила Општина и у њу сместила Градски народни музеј.

Некада је била изведена на улицу, а данас је смештена испод њеног нивоа и у свом дворишту чува део оригиналне турске калдрме.

Данас Градска кућа представља јединствен споменик, редак пример балканско оријенталног стила градње у коме је смештена Стална поставка која приказује породични живот с краја ХIХ и почетка ХХ века. У кућу се улази из дворишта кроз трем који је смештен испод диванхане на спрату. У приземљу се, поред трпезарије, налази соба посвећена лесковачком доктору и писцу Жаку Кофину, а преко пута ње Дечји музејон – посебно место за наше малишане.

Диванхана је јединствена соба за доколицу, осветљена многим прозорима. У диванхани се одвијао свакодневни живот. Са њене леве и десне стране налазе се кандил соба – просторија у којој су се одвијали верски обреди. На спрату су још салон соба, радна и девојачка соба. Дечји музејон је, услед ванредног стања, премештен на онлајн страници названој Дигитални музејон где средом и петком малишанима нудимо занимљиве садржаје.

Поштовани посетиоци,

Народни музеј у Лесковцу користи ову прилику да вам се захвали на поверењу и подршци коју сте нам пружали током свих ових година, а посебно током ванредног стања. Наставићемо да радимо за вас, спремамо вам нове садржаје и подсећамо вас да смо од уторка поново отворени за вас!

ХВАЛА!

#muzejleskovac #muzejnijebauk #hvala #danmuzeja