БЕЗ АЛАТА НЕМА НИ ЗАНАТА

Лицидерски занат

Home / Вести / БЕЗ АЛАТА НЕМА НИ ЗАНАТА
БЕЗ АЛАТА НЕМА НИ ЗАНАТА

У духу предстојећег празника, када се у западном свету слави љубав, данас говоримо о занату који је производио универзални симбол љубави – срце. Производ овог заната јединствени је поклон удварања поклонивши некоме овакво срце, веровало се да му заувек дарујете своје срце.

Реч је о лицидерском занату који се бавио производњом слатких, богато украшених, шарених колачића сличних кексу, различитих облика и величина, а најпознатији производ био им је колач у облику срца – лицидерско срце.

Производи овог заната углавномсу имали функцију поклона којим се изражавала наклоност према особи којој се колач поклања. За израду лицидерског колача употребљавало се меко брашно, млеко, и шећер, а назаобилазни састојак била је салахарија (амонијум хлорих) која је омогућавала тесту да нарасте. Након припреме теста оно би се модлама различитих облика секло, премазивало јајима и пекло.

Лицидерски производи из радње мајстора Ђорђа Јовановића

Посебна пажња посвећивала се шарању колача, јер је шара, заједно са украсима (на колач су лепљене различите сличице и огледалца) дочаравала облик предмета. У центру колача налазила се слика (девојке, младића, детета, ловца…) или огледало.

Лицидерски занат се развијао заједно са воскарским и били су неодвојиви, те су воскари углавном правили ове колаче и продавали их највише на вашарима и саборима. Данас је лицидарско срце често продаван сувенир наше државе.

Мајстор Ђорђе Јовановић у својој воскарско-лидицерској радњи

Више о воскарском занату говорићемо следеће недеље.

Извор: Радмила Стојановић, Воскарско-лицидерски занат у Лесковцу, Лесковачки зборник ХV, Лесковац 1975, 147-150.