Занимљивости

НА ДАНАШЊИ ДАН

БОГОЈАВЉАЊЕ

Православни верници данас обележавају дан када се „небо отвара“ – Богојављање, или у народу познат и као Водице – дан када се вода кити босиљком.

Важни део данашњег дана је вода. Обичај је да се вода посвећена крштењу Исуса благослови, а верује се да она има лековито дејсто и да не може да се замрзне, те је њено освештање веома посећен обичај. Многи ту воду чувају и, због њених чудотворних моћи, користе је у различитим приликама. Верује се да ће се ноћас отворити небо и да ће се Бог приказати и услишити све жеље, те би многи излашли напоље и молили се Богу за здравље, срећу, плодну годину. Неудате девојке вечерас ће пожелети љубав.

Данас ће многи храби људи пливати за часни крст, што чини централни део данашњег празника, а уз ручак ће бити послужене пихтије које су домаћице припремиле претходног дана. Верује се да ће глођање костију меса из пихтија излечити онога који пати од горушице и зубобоље. А неудате девојке би сваку кост намениле својим другарицама, и поређале их редом и понудиле би их псу. Коју кост пас узме прву, та ће се девојка прва удати.

Данашњим даном завршава се циклус божићних обичаја, а период од Божића до Богојављања народ је сматрао изузетно опасним и звали су га Некрштени дани. Веровало се да тих дана сила крста не влада већ владају натприродна бића а њихова моћ била је најјача ноћу, те је народ прибегавао разним заштитним радњама.

На фотографији: Прослава празника Водице (Богојављање) на Главном тргу у Лесковцу, 19. јануар 1903. године