ЦАРИЧИН ГРАД

БЕСПЛАТАН УЛАЗ И ВОЂЕЊЕ НА АРХЕОЛОШКОМ ЛОКАЛИТЕТУ ЦАРИЧИН ГРАД

ЦАРИЧИН ГРАД

ЦАРИЧИН ГРАД – Бунар у дворишту Базилике са трансептом

Смештен на обронцима планине Радан, недалеко од Лесковачке котлине, али далеко од реке живео је град, јединствен у свему што га окружује.

Био је уређен, његови грађани ходали су поплочаним улицама и трговима, живели су у грађевинама изграђеним од малтера, имали су водовод и канализацију, а њихове богомоље биле су украшене живописним мозаицима. Био је сведочанство моћи и универзалних политичких, културних и верских вредности којима је Римско царство проткало све своје делове. Данас је сведочансво велелепне градње и начина живота људи у VI веку. О њему су испричане легенде, придавана су му мистична својства и исцелитељске моћи.

У том граду налази се један бунар који је красио двориште Базилике са трансептом, а за који становници околних места верују да доноси срећу.

Базилика у којој се налази друга је по важности и величини црква у Царичином граду.  Њена унутрашност је стубовима била подељена на три брода а њу краси трансепт, односно попречни брод који јој даје облик крста.  Базилика је имала богату је имала богату унутрашњу декорацију у виду зидних и подних мозаика и фресака.

У овој базилици пронађен је капител са монограмом цара Јустинијана, који се налази у Народном музеју у Београду. Овај капител је један од ретких података на основу којих већина научника и истаживача тврди да је локалитет о коме говоримо Царичин град, град који је подигао цар Јустинијан.