ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Чигра/ дреидел

Home / Вести / ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА
ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Настављамо да се играмо, а данас је на реду чигра.

Чигра је мали дрвени предмет састављен из, по странама пљоснатог округлог дела дрвета који по средини пробада дрвена грана. Његовим брзим истуштањем из прстију она се врти у круг. Они спретнији су чигру док се врти ударали граном и тако продуживали њено окретање, јер победник у игри је онај чија се чигра најдуже врти.

Да ли сте знали да је у Лесковцу постојала Јеврејска заједница, која је имала своју синагогу која се налазила у близини данашње Зелене пијаце и одмах до ње и школу „Ел Мелдар“? Једна од омиљених игара припадника ове заједнице била је игра посебном чигром – дреидел. За разлику од традиционалне чигре, дреидел има најчешће четири стране и свака страна је обележена неким знаком, хебрејским словом или бројем.

Игра дреиделом чигром почиње тако што би свако од учесника приложио улог (воће, бомбоне, чоколаду или новчиће). Своје би улоге играчи ставили у центар и један по један би вртело дреидел. У зависности на коју страну би се чигра окренула, играч би добио пола или цео улог, приложио још улога, вртео чигру поново или у том кругу не би добио ништа.

Звучи занимљиво? Прикупљајте улоге, јер ћемо се ускоро играти многих игара!