ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Мице

Home / Вести / ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА
ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Сазнали смо историју коцкица, причали смо о жетонима, надамо се да је неко од вас пробао игру са астрагалима и да је том приликом користио пластичне коцкице, не каменчиће. Неко је можда игру пробао да се игра жетонима, ако не ево прилике. Данас ћемо се играти мица.

Ова стратешка игра позната нам је од давнина. Игра се у пару, а њен најстарији пример мица нађен је у египатском храму у Курни око 1400. године, али табле за играње ове игре проналажене су и на локалитетима из римског периода широм Европе. Занимљиво је да иако постоји више од 3500 година ова игра није мењала правила и начин играња, а своју популарност стиче у средњем веку.

Дечја радионица “Играјмо се мице и зујалице” у Народном музеју Лесковац, 2017. године

За ову игру неопходно нам је постоље – табла. Мрежа у облику квадрата се састоји око 24 поља и може бити исцртана у земљи, на опеци, папиру… Сваки играч има право на девет жетона, зрневља и циљ је да направи „мицу“, тачније низ од три иста жетона у вертикалном или хоризонталном низу. Ко ће играти први ствар је договора или ће то одлучити коцкица. Сваки играч прати покрете победника и при сваком формирању „мице“ од противника се узима по један жетон. Победник је онај који код себе има више противничких жетона.

Опека са цртежом игре „Мице“, 14-15. век, Збежиште, локалитет Скобаљић град,
археолошка ископавања 1986. године

У поставци Народног музеја у Лесковцу изложена је опека правоугаоног облика  на којој је исцртана шема за ову игру која је приказана на фотографији.

Извор: Смиља Јовић, Јулијана Пешић, Владимир Стевановић, Владимир Стојановић, Тајне археолошких депоа – археолошке аквизиције, Народни музеј Лесковац, Лесковац, 2017, 34-53.