Занимљивости

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ДАН МУЗЕЈА

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Широм света се, од 1977. године, сваког 18. маја обележава Међународни дан музеја установљен да би се афирмисали музеји као јавне институције и промовисале деталности у области  очувања и заштите култирних добара и културно-историјске баштине. На данашњи дан музеји отварају врата посетиоцима, нудећи најразличитије садржаје.

Овогодишњи Међународни дан, Народни музеј у Лесковцу обележава кратком причом о својим поставкама.

Своју прву поставку музеј у Лесковцу добио је 1948. године. То је била скромна поставка подељена у четири просторије у којима су били изложени предмети из збирки докумената о Народноослободилачкој борби, из археолошке и етнолошке збирке, док су посебно били изложени предмети из старог Лесковца. Поставка је била изложена у данашњој Градској кући у којој се сада налази Стална поставка о породичном животу с краја ХIХ и почетка ХХ века.

Нову, модерну, велику поставку музеј добија 1974. године. Она се простирала на два спрата у три изложбене просторије и хронолошки је пратила причу од првих трагова живота у Лесковцу, преко живота Лесковчана за време Турака, Првог, Другог светског рата, а посебан део био је посвећен причи о Народноослободилачком рату  и социјалистичкој револуцији.

У склопу Музеја радио је и Музеј НОБ-а са својом сталном поставком; недуго затим отворен је и Музеј Радничког покрета са својом сталном поставком. Октобра 1969. године отворена је поставка у Спомен кући Косте Стаменковића у којој су изложена документа везана за револуционарни рад и живот народног хероја Косте Стаменковића и приказани предмети за израду ужади, док су собе задржале оригинални изглед. Ту је и Текстилни музеј у Стројковцу у коме изложени предмети објашњавају процес производње гајтана.

Данас Народни музеј у Лесковцу има нову савремену сталну поставку која носи назив „Времеплов лесковачког краја“. Њен први део, смештен у приземљу Музеја, говори о траговима живота у Лесковцу, почевши од неолита преко бронзаног, гвозденог, римског доба… Посебан део посвећен је археолошком налазишту Царичин град и обележавању стогодишњице од првих ископавања на овом локалитету. Следи прича о Лесковцу у средњем веку, о јунаку Николи Скобаљићу и турском освајању. Део поставке посвећен је Јашуњским манастирима и Панађуру у Лесковцу. Централни део поставке чини пирамидални приказ археолошког локалитета Хисар, на коме су изложени налази са ископавања. Издвојену целину поставке заузима Тактилна изложба, јединствена изложба намењена слепим и слабовидим особама. Поставка је опремљена тактилним стазама, наочарима са слабовиде, водичем на Брајевом писму, аудио водичем и водичем на знаковном језику. У поставци, посетиоци увек могу погледати и приказ 3Д реконструкције археолошког локалитета Царичин Град.

Тим Народног музеја у Лесковцу вредно ради и на припреми новог дела сталне поставке који ће оживети период од ослобођења Лесковца од Турака до 1941. године. То ће бити модерна поставка реализована по најновијим стандардима музеологије и нудиће мноштво мултимедијалних садржаја. Више о њој говорићемо ускоро.

Свим музејским радницима и колегама честитамо Међународни дан музеја и желимо пуно среће у даљем раду!

#muzejleskovac #muzejnijebauk #danmuzeja #IMD2020