ЦАРИЧИН ГРАД

Јавна купатила - Терме

Јавна купатила – Терме

Подно источне капије Доњег града, а на самом улазу на археолошки локалитет Царичин град, посебну пажњу својом конструкцијом и архитектонским решењима привлачи грађевина у којој су биле смештене терме. Терме или јавна купатила један су од главних симбола античке културе која су, поред улоге у одржавању личне хигијене представљала и места друштвених и културних активности код Римљана.

Претече данашњих спа центара, терме су имале просторије са хладним и топлим базенима, просторије за презнојавање – сауну, али и свлачионицу. Ове грађевине биле су богато декорисане архитерктонском пластиком док су њени подови били украшени мозаицима.

Топли базени су се загревали посебно развијеним системом – хипокауст. Врели ваздух из ложишта је помоћу низа стубова зиданих од опека, смештених испод пода, усмераван у просторије за купање. Остатке хипокауста, система за загревање воде путем ваздуха, могуће је видети на површини.

Постојање више када са топлом водом представља фазу развоја купатила везану за хришћанске норме, када се више тежило индивидуалном купању у односу на заједничко, али и услед хладније климе на нашим просторима.

Сунце се спрема за прве пролаћне дане, а ми вас позивамо да почетак пролећа проведете у једном од првих спа центара на територији града Лесковца!