КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

Бријач у облику лабриса

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ
КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – Бријач у облику лабриса

Четвртак је дан када вам представљамо најзанимљивије предмете из богатог фундуса нашег музеја. Данас нам је за око запао један наизглед мали предмет који са собом носи велику причу. Пронађен је током археолошких ископавања на археолошком локалитету Хисар 2006. године. Реч је о бронзаном бријачу у облику  лабриса.

Бронзани бријачи настали су током средњег бронзаног доба и представљају специфичан и потпуно нов предмет материјалне културе. Могу бити двосекли или једносекли и различитог облика. Наш бријач је у облику двоструке секире – лабриса. Лабрис је вишенаменски предмет. Служио је као алатка, оружје, симбол и церемонијални део у верским ритуалима. Симболично га везујемо за Минонску цивилизацију.

Лабрис су користиле античке свештенице као ритуално оружје приликом приношења жртве боговима. Доводи се у везу са Богињом мајком и лунарним циклусом. Симболизам лабриса може се наћи и у трачкој и грчкој религији, митологији и уметности, од бронзаног доба па надаље, опстајући све до византијских времена.  Имајући у виду ту религијску симболику лабриса могуће је да је бријач овог облика коришћен у верским обредима.

Данас, лабрис представља универзални симбол женског оснаживања и у уској је вези са женским принципима. Занимљиво је веровање да су лабрис користиле скитске ратнице – Амазонке, те се сматра да овај предмет представља женску снагу, самодовољност и независност.

Седамдесетих година прошлог века услед јачања феминистичког покрета и стварањем лезбејских комуна симбол лабриса постаје веома распрострањен и сматрао се универзалним знаком ових покрета.