КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

Глава зооморфне фигурине

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ
КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – Глава зооморфне фигурине

Да ли сте знали да је Лесковачка котлина једна од највећих у Србији и да је у њој до сада евидентирано више од 250 археолошких налазишта који нам откривају тајне живота од неолита до млађег гвозденог доба.

Археолози Народног музеја у Лесковцу предано раде на истраживању терена и откривању нових налазишта. Само у току протекле две године они су забележили више од 150 археолошких налазишта који датирају од праисторије, преко римског доба па све до средњег века.

Једним таквим обиласком терена у селу Злокућане, сада већ давне, 1951. године пронађена је фигурина о којој ћемо данас говорити. Реч је о представи бика, која се датује у млађи неолит (5600-4600. г.п.н.е.) и пронађена је на локалитету Градац. Израђена је од печене земље и црвенкасте je боје. На фигури је очувана само глава, док су рогови фрагментовани, где је очуванији десни рог.

Бик симболише оличење маскулинитета, заштитника стада (породице, племена). Они су храбри и супроставиће се свакоме ко им на пут стане. Можда су управо овом фигуром прастановници Злокућана покушавали да заштите себе.

Фигурина је део наше сталне поставке „Времеплов лрсковачког краја“ и ми вас позивамо да нас постите и видите је уживо. За оне авантуристички расположене,  у музеју могу пронаћи и ВР наочаре те описану фигурину могу виртуелно додирнути.

 

Добро дошли!