КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

ГРЕБЕН

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ
КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – ГРЕБЕН

Ближи нам се јесен, а са њом и плетени џемпери и ствари од вуне. Вуна је једна од основних сировина коришћена за израду одеће током целе историје. Основна карактеристика вуне је слаба топлотна проводљивост, зими је вунена одећа држала топлоту, док је лети хладила тело.

Како би се вуна припремила за израду одеће неопходно је прво ошишати овцу, затим очешљати вуну, опрати је, испредати и уплести у топао џемпер.

Вуна се чешљала гребеном – посебном врстом чешља осмишљеним баш за ту сврху. То је метални предмет састављен од мноштво оштрих зубаца – клинова чији је горњи део направљен од дрвета.

У музеју чувамо неколико примера гребена, а данас вам представљамо најстарији међу њима. Пронађен је 1965. године на археолошком локалитету Царичин Град и датира из шестог века. Недостаје му дршка, а глава му се састоји од 13 зубаца. За главу су везана 13 зупца, док је поред гребена пронађен један зуб који је испао. Зупци су кружног пресека, оштрог врха. Гребен је поред металних делова имао и делове који су израђивани од дрвета. Временом су дрвени делови пропали.