КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

СРПСКИ ДИНАР – НОВЧАНИЦА СА ЛИКОМ СВЕТОГ САВЕ

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ
КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – СРПСКИ ДИНАР – НОВЧАНИЦА СА ЛИКОМ СВЕТОГ САВЕ

Данас је четвртак, дан када представљамо предмете, делове културног наслеђа које Народни музеј у Лесковцу чува и о којима бине. Овај четвртак је другачији јер данас у Србији обележавамо и школску славу Светог Саву.

Утицај овој Немањића на стварање српског националног идентитета веома је значајан. Занимљиво је да се  његов лик налази само на једној новчаници издатој на територији Србије. У питању је новчаница од 100 динара из 1943. године коју је издала Српска народна банка у окупираној Србији.

Током окупације 1941 – 1945. године на простору окупране Србије отворена је Српска народна банка под управом владе Милана Недића. Банка је штампала „српски динар“ од 1941 до 1943. године. Мотиви на овим новчаницама узети су из просветитељскe делатности националне историје Срба, као што су Св. Сава и Петар Петровић Његош. На другој страни новчанице налази се српски сељак који води волове на њиви. Циљ оваквих мотива био је очување српског националног бића под окупацијом, али без позива народа на устанак штампањем новчаницама са ратном тематиком или херојима.

Користимо још једну прилику да свим просветним радницима, ученицима, студентима, академицима честитамо славу!