КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

ЖРТВЕНИЦИ

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ
КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – ЖРТВЕНИЦИ

Жртвеник је место на коме се обавља један од најстаријих духовних чинова у људском друштву – ритуал приношења жртве. На овај начин, учесници у ритуалу на атавистички начин успостављају непосредну комуникацију са натприродним силама или божанствима.

Док су најстарија жртвена места и жртвеници били везани за људска станишта, и то већ пре око 300.000 година, неолитски жртвеници на територији лесковачке котлине (6.200-4.600 г.п.н.е.) чине углавном керамичке форме (глинени сточићи) које чини реципијент обично постављен на три или четири ножице. Обод реципијента често је декорисан разним елементима, од којих су најчешћи протоми, људске и животињске главе.

Неолитски жртвеници на нашој територији се сврставају у седам основних група, а то су жртвеници са троугаоним, четвороугаоним и округлим реципијентом, затим они са aнтропоморфном (људском) фигурином и цилиндричним реципијентом, зооморфни (животињски) жртвеници, жртвеници у виду трипуса са есхаром, и жртвеници у виду клупе.

У Народном музеју у Лескову чувамо неколико десетина жртвеника који нам потрврђују тврдње о постојању неолитске културе на територији нашег региона, неколико њих део су сталне поставке „Времеплов лесковачког краја“.

Добродошли сте да погледате поставку и у њој пронађете још по који доказ развоја духовне културе у неолиту!

 

Текст преузет из каталога “Тајне археолошких депоа”.