КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

ЗУБУН

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – ЗУБУН

Традиционално одевање нашег народа специфично је, веома богато бојама и различитим орнаментима. Чини га мноштво одевних предмета. Неки, назовимо их основним, су нам веома познати, попут чакшира, јелека, опанака. Данас причамо о једном, можда мање познатом одевном предмету који су носиле жене, а најраспрострањенији је био у периоду од 19. до почетка 20. века.

Данас говоримо о зубуну – женском капуту без рукава рађеном од, најчешће белог сукна – чврсто уплетене вуне. Зубуне су носиле и младе и старије жене, и девојчице и девојке. Није се закопчавао и био је богато украшен везом од гајтана. Носио се и лети и зими. Његова дужина је варирала, зависи од краја до краја у ком се носио. У околини Лесковца најчешће су се носили они чија је дужина била до средине бутина.

У етнолошкој збирци Народног музеја у Лесковцу чувано неколико примера зубуна, а једним се посебно дичимо. Оно што га издваја од осталих јесте боја његове основе. Израђен је од црног сукна на коме су јарко црвеним гајтаном густо извезени бројни мотиви. У наш град  је из Грчке стигао 1960. године, и припадао је Афродити Ристић, пореклом Гркиње.      

Зубун о коме говоримо, део је наше сталне поставке!

Добро дошли!