Занимљивости

Ревија радова ученика Ш.О.С.О. "11. октобар"

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У жељи да музејскe садржајe приближи свим категоријама становништва на један разумљив и нов начин, Народни музеј у Лесковцу, нарочито у последњој деценији, прихвата своју улогу у друштву које се мења и отвара према маргинализованим групама и особама са инвалидитетом. Музеј је опремљен следећим садржајем: Водич на знаковном језику; Тактилна изложба са 19 реплика; Аудио водич кроз сталну поставку и тактилну изложбу; Водич и легенде на Брајевом писму; Инклузивне радионице; Информативни водич (постављен на улазним вратима музеја); Наочаре са лупом; Тактилне стазе у сталној поставци, Клупе за седење; Обележена стаклена врата; Ове активности финансиране су од стране: Министарства културе републике Србије, Фондације Ставрос Ниаркос (Stavros Niarchos), Балканске мреже музеја (Balkan Museum Network – BMN), Фондације Културно наслеђе без граница (Cultural Heritage without Borders – CHwB), THE Headley TRUST.
Реализацијом инклузивних радионица у Народном музеју у Лесковцу постигнута је промоција друштвене и образовне улоге музеја иновативним приступом деци са инвалидитетом, као и промена става и свести остале деце о једнаком третману, без обзира на разлике, као и стварање музејског простора без препрека. Активним укључивањем детета у образовни процес, отвара се могућност да учи са разумевањем и кроз игру. Зато су едукативне радионице прилагођене специфичним потребама циљних група и образовном нивоу учесника.
Народни музеј у Лесковцу реализовао је више од 30 радионица које су обухватиле око 1000 деце. Коришћен је различит дидактички материјал уз помоћ којег су деци кроз игру представљена важна културна добра лесковачког краја.

Пратите нас:
Instagram: @muzejleskovac
Facebook: https://www.facebook.com/muzejleskovac/?epa=SEARCH_BOX
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UClIE_xHtg0uQ6YSGVzWmc7Q

Video credits: Petar Kostadinović
Instagram: @peca09
Facebook: https://www.facebook.com/peca09
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCq8r6nkfqtkZGO_2bJ57bEw