Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - НАДГРОБНИ НАТПИС МИХАИЛА ПРИСЛАВА

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Вечерашња прича је мало другачија. На Ваш захтев вечерас представљамо предмет из епиграфске збирке Народног музеја у Лесковцу.

О Лесковцу у средњем веку је било речи у претходним рубрикама, а данас говоримо о посебном материјалном остатку – каменој скулптури случајно пронађеној на непознатом локалитету у селу Врбовац.

Овај камени споменик је, претпоставља се, надгробни споменик монаха Присава (скраћено од Прибислав). Можда никада и није био надгробни споменик већ је само урезан запис о смрти покојника. Познато је да се Прибислав замонашио на празник свеца Архангела Михаила, по коме је добио монашко име.

Споменик је урађен од камена на коме је клесањем и урезивањем нејасним словима уписан натпис. По облику он подсећа на змаја, те многи на овај споменик зову Змајев камен. Скулптура је недовршена, оштећена и припада касноантичком периоду, а натпис, судећи по облику слова, потиче с краја XIV и почетка XV века.

Надгробни натпис Михаила Прислава део је Сталне поставке Народног музеја у Лесковцу и изложен је у холу Музеја од 2015. године.

 

Будимо одговорни, останимо код куће!

 

#останикодкуће