Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА О КУЋНОМ ЖИВОТУ У СРЕДЊЕМ ВЕКУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Сазнали смо како су изгледали насеља и кућа у средњем веку. Данас ћемо причати о изгледу куће изнутра и о томе како су је изгледао дан средњевековне породице.

Куће у којима су људи живели у средњем веку биле су мале и имале су једну просторију. Под и зидови су били од земље. Намештај је био једноставан и скроман: чинили су га танур – ниски, углавном округли сто, ниске столице – троношци, и клупе уз зидове, које су служиле за седење, а зими и за спавање. Лети се спавало на поду, на слами прекривеној простиркама од вуне или козје длаке, које су служиле и као покривачи.

Центар куће чинило је огњиште. На њему се спремала храна. Оно је загревало кућу, али и окупљало породицу. Кућне послове, попут спремања хране, млевења жита, ткања на разбоју, предења вуне и шивења одеће радиле су жене, док су мушкарци обрађивали земљу.

Храну су у средњем веку звали пишта и крма, јело једеније или јаденије, а пиће, питије. Основна храна био је хлеб од мешавине брашна пшенице, ражи и јечма. Јели су густе чорбе од поврћа, пре свега од купуса, и каше од житарица. Јело се из дрвеног и глиненог посуђа дрвеном кашиком, а месо рукама и уз помоћ ножа.

Док су жене спремале храну, шиле и чистиле, а мушкарци радили на пољу, деца су се играла. За игру и забаву употребљавани су животињски астрагали (мале коцкасте кости зглобова овце, овна, срне, зеца, јелена, козе). Астрали су се користили уместо данашњих кликера, а њима су се служили и уместо данашњих коцкица приликом игања друштвене игре мице.

 

Пратите нас, следи много забаве, а до тада будимо одговорни и #останикодкуће!