Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА О ЛЕСКОВЦУ У СРЕДЊЕМ ВЕКУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Знамо да је историја нашег града дуга осам хиљада година, али тачан подататак од када се наш град назива Лесковац, због оскудности историјских извора, нам је остао непознат. Векови османске владавине, многогбројни ратови, природне катастрофе и пожари избрисали су трагове средњевековног Лесковца.

Јуче смо говорили о области Дубочица и њеном утврђењу на брду Хисар, а да ли је  оно и тада припадало Лесковцу?

Као насељено место, Лесковац се први пут помиње у  даровници цара Стефана Душана из 1348. године у којој потврђује дарове краља Милутина манастиру Хиландар, а међу њима и село Лесковац.

Први помен Лесковаца као града долази нам након Косовске битке, када књегиња Милица, руском манастиру св. Пантелејмону на Светој Гори, поклања земљу у градовима, Сталаћу, Крушевцу и Лесковцу.

Осим трагова средњевењковног живота на брду Хисар, у оквиру данашњег града нису забележени други остаци. Знамо да се пртетпоставља да је на Хисару постојало урвђење од камена а на његовим падинама подграђе са кућама и дућанима од дасака, попут оних са слика.

А име Лесковац је, према легенди, добио по пољу леске (лешника). Легенда каже да се у подножју Лесковца налазило језеро, које се осушило и за собом оставило плодну земљу на којој је израсла лешникова шума.

А о томе како су људи живели у средњем веку писаћемо Вам сутра, до тада буди одговоран, остани код куће!