Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА О ПОЧЕЦИМА ЖИВОТА НА ХИСАРУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Лесковац се, за време владавине Турака развијао као муслимански град – касаба, док је цела околна област задржала ранији хришћански карактер.

На левој обали Ветернице, било је смештено хисарско подграђе у коме су били смештени турски дућани и куће трговаца, властеле и понеког занатлије, док су десну обалу насељавали хришћани.

Под окриљем вакуфа – у исламу, задужбине за опште религиозне и хумане сврхе, у XVI веку су у граду подигнути објекти исламске архитектуре. Међу њима су биле џамија султана Бајазита, нова џамија, пет месџида (махалске богомоље), мусала (простор за бајрамске молитве), хамам – купатило, каравансарај (коначиште за учеснике каравана) и мектеб основна школа. У Лесковцу је било и дервиша, о чему говори постојање једне завије (објекат за дервише и њихове обреде).

Крајем XVII века турски паша измешта седиште Крушевачког пашалука у Лесковац. Тада је у њему било неколико џамија, десетак текија (исламска религиозна грађевина за окупљање дервиша), синагога и једна православна црква – Оџаклија.

 

Останите са нама, ускоро Вас водимо у шетњу турским Лесковцем, а до тада #останикодкуће.