Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА ЗА ЛАКУ НОЋ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

У подножју планине Радан, постављено на узвишеном платоу између две речице, налази се једно од најзначајнијих археолошких налазишта на територији Лесковачке котлине –Царичин град.

По претпоставци, коју је први изнео Владимир Петковић, 1912. године, након првих ископавања на овом локалитету, град је идентификован као римски град Ivstiniana Prima који је подигао цар Јустинијан I, последњи римски цар рођен на територији Србије, 535. године.

Овај локалитет се издваја по богатству урбане архитектуре, покретног археолошког материјала и историјском значају те је зато добио посебно место у нашој поставци, о његовом значају, величини и друштвеном животу причаћемо наредних дана, а данас ћемо причати о легенди о његовом настанку којх је много.

Најраспрострањенија и можда најпопуларнија је она која прича причу о забрањеној љубави младе принцезе и свињара.

Легенда каже да је моћан цар подигао себи велики, прелеп град, са много цркава, са купатилом, велелепним тргом, у чијем је центру поставио своју статуу. Град је био богат и људи у њему су живели срећно. Али град је имао један проблем, у њему није било воде. Након мноштво неуспелих покушаја да тај проблем реши, очајни цар је дао проглас: „Онај ко ми доведе воду у град добиће моју кћер за принцезу!“

Многи су покушавали и трудили се да овим путем дођу до руке прелепе принцезе, али безуспешно. Воде у граду и даље није било. Једног дана пред цара дође млади свињар и одведе га до врха планине, у близини града и реке на којој он поји своје свиње. И тако град доби воду и аквадукт дуг 17 километара.

Цар је сматрао неприличним да своју кћер уда за свињара те своју реч погази. Али принцеза се заљуби у довитљивог свињара. Њихова љубав била је јача и њих двоје одлучи да побегну. Они упрегоше најбоље коње у кола и беже из града. Легенда о забрањеној љубави има трагичан крај, потера је сустигла бегунце, свињару је одрубљена глава, а принцеза је враћена у град. Вративши се у град срце цареве кћери, која није могла да преболи смрт вољеног, препукло је од туге и тако град доби име по младој царици Царичин град.

 

Будимо одговорни, останимо код куће!