Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - СВЕДОЧАНСТВА О ЖИВОТУ НА ЦАРИЧИНОМ ГРАДУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

*МУЗЕЈ ОД КУЋЕ*

СВЕДОЧАНСТВА О ЖИВОТУ НА ЦАРИЧИНОМ ГРАДУ

 

Царичин Град, траг Византије, велелепна ризница блага и благодети, град Јустинијана, његов спомен завичају и родитљки.

Свој процват доживљава средином  VI века. Грађен је под утицајем архитектуре Цариграда, Солуна, Ефеса, а градили су га мајстори из Мале Азије и Грчке.  Град великог богатства, град заната, трговине, центар архиепископије. О томе нам сведоче предмети нађени у граду, попут остатака занатских, апотекарских, медицинских алата. Пронађени малоазијски, цариградски и солунски новчићи сведоче нам о правцима економских веза.

Сведочанства о архиепископату су бројна, поред зидина базилика, су и мноштво црквених печата које налазимо на писмима, актима, повељама што нам, поред знака писмености, указује и на директну везу са централном државном влашћу у Костантинопољу,  али и везу архиепископа Илирикума са својим потчињеним епископима.

Живот на Царичином граду трајао је кратко, свега 80 година, тачних доказа о његовом крају немамо. Занимљиви су предмети који указују на боравак Авара и Словен,  а бројни остаци оружја који говоре о опремљености војске која је чувала овај град.

У галерији погледајте предмете пронађене на Царичином граду, и прошетајте нашим сајтом, у одељку ЗАНИМЉИВОСТИ наићићете на описе појединих предмета, а ми Вас подсећамо да на нашем YouTube каналу, можете погледати аудио водич, где можете чути нешто више о самом локалитету, али и предметима карактеристичним за њега.

 

Овим завршавамо серију прича о археолошком локалитету Царичин Град, надамо се да сте уживали!

Видимо се ускоро са причом о Лесковцу у средњем веку, или боље речено, причом о Дубочици.

Будимо одговорни, останимо код куће!

До скорог виђења!