Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ЖИВОТ У БРОНЗАНОМ ДОБУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Да ли сте се икада запитали како су живели људи у касном бронзаном и у гвозденом добу, од чега су правили куће, шта су јели, чиме су се бавили, како су се играла деца?

Захваљујући археолошким истраживањима спроведеним на брду Хисар сазнајемо да су његови становници живели у насељу са кућама грађеним од дрвених стубова и земље. Стубове су повезивали прућем и премазивали их блатом. То су биле куће са једном просторијом у којој су се налазиле пећ и јама која је служила као остава. Спавало се на поду, а од кућног инвентара користили су посуде од печене земље: лонце, пехаре, зделе, крчаге и кремено оруђе.

Праисторијски становници Хисара гајили су јечам, просо и пшеницу. У исхрани су користили и дивљи лан, од чијег семена су правили уље, а од стабљика добијали влакна која су користили за израду тканина. Узгајали су сочиво, боб, горку грахорицу, грашак и уров.

Брашно су млели ручно помоћу жрвњева направљених од једног већег зарављеног и другог мањег, округластог камена. На већи камен поставили би зрневље док би га јаким ударцима мањим каменом мрвили. Од пшеничног брашна правили су погаче, док су од осталих намирница правили каше, најбитније свакодневне оброке. Од махунарки су, као и данас, кували варива.

Док су жене готовиле оброке, мушкарци су се, поред земљорадње, бавили и металургијом  – прерадом гвоздене руде – и занатством. Од гвожђа су правили различите предмете попут оружја, оруђа, накита и предмета за свакодневну употребу. Становници Хисара били су познати и по преради бронзе. Правили су бронзане секире – келтове о чему сведочи налаз калупа за ливење.

Слободно време праисторијски становници Хисара посвећивали су деци, са којом су правили минијатурне посуде. У минијатурним посудама домаћице су чувале зачине, а деца своја замишљена блага. Разликујемо дечје играчке које је израђивао мајстор  и оне које су деца сама правила. Код  ових других уочава  невешта дечја рука.

Пре пар недеља показали смо Вам како су се у праисторији правиле посуде. Позивамо Вас да обновите знање и празничне дане проведете правећи минијатурне посуде од глине и пластелина.

Будимо одговорни, останимо код куће!

 

#останикодкуће