НА ДАНАШЊИ ДАН

Крај Првог Балканског рата

НА ДАНАШЊИ ДАН

НА ДАНАШЊИ ДАН – Крај Првог Балканског рата

Потписивањем Лондонског уговора о миру 30. маја 1913. године окончан је Први Балкански рат вођен између Османског царства и чланица Балканског савеза: Бугарске, Грчке, Србије и Црне Горе, те данашњим даном обележавамо крај османске власти на Балкану.

Први Балкански рат отпочео објавом  рата Османском царству од стране Црне Горе, 8. октобра 1912. године. Неколико дана касније то исто су учиниле и остале чланице Балканског савеза. Овим ратом је Османско царство изгубило највећи део своје европске територије и граница је повучена на линији Енос-Мидија.

Најзначајнија битка у овом рату одиграла се у октобру 1912. године на територији данашње Републике Северне Македоније, у близини града Куманова. Чин једног Лесковчанина допринео је победи српске војске. Амет Аметовић, трубач у српској војсци дошао је на идеју како се поиграти непријатељском војском, одсвиравши мелодију за повлачење османске војске. Чувши позив за повлачење, непријатељска војска је кренула у извршење команде, да би у исто време Амет одсвирао мелодију за напад српској војсци.

Тако је српска војска извојевала победу и отворила врата Скопљу, а Амет Аметовић је за свој подвиг награђен орденом Карађорђеве звезде са мачевима.