НА ДАНАШЊИ ДАН

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА

НА ДАНАШЊИ ДАН

НА ДАНАШЊИ ДАН – МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА

Данашњи дан 21. септембар познат је као Међународни дан мира. Мир и благостање се сматрају најузвишенијом мисијом сваког модерног друштва.

У завичајној историји Лесковца трајно ће остати упамћена три ослобођења после којих је град забележио велики напредак. Вишевековна османска владавина на овим просторима окончана је уласком устаничких трупа у град 24. децембра 1877. године. Пут од Голготе до Васкрса српског народа у Великом рату за становнике Лесковца завршен је 7. октобра 1918. године ослобођењем града. Тешке године фашистичке окупације у Другом светском рату окончане су 11. октобра 1944. године и уласком јединица НОВЈ у Лесковац. 

Много је споменика подигнуто у славу мира, а један краси наш град већ 94 године. У питању је Споменик Палим за Отаџбину, постављен у централном парку Лесковца. Откривен је 23. октобра 1927. године поводом прославе педесетогодишњице ослобођења нашег града од Османлија. Дело је вајара Драгомира Арамбашевића, који је на врх бетонске узане пирамиде поставио бронзаног војника у пуној ратној опреми. Војник је рађен по угледу на на војника Александра Симоновића из села Сврача код Прокупља. Овим спомеником одата је пошта а посвећен је палим у ратовима 1912 – 1918. године.

На фотоографији је представљена насловна страна Лесковачког гласника, која позива грађане Лесковца да присуствују прослави ослобођења Лесковца од Османлија.