НА ДАНАШЊИ ДАН

Срндакова буна

НА ДАНАШЊИ ДАН – Срндакова буна

На данашњи дан 1841. године (05.04. по старом календару) почео је устанак против Османлија – нишко-лесковачки устанак, у народу познатији као Милојева и Срндакова буна.

Ова буна представља борбу српског народа за бољим статусом у Османском царству. Устаничке вође међу којима су били и представници Лесковачке нахије Никола Коце Мумџија и поп Ђорђе, окупили су народ у жељи да за уједињењем са Кнежевином Србијом.

У устаничким акцијама, на десној обали реке Јужне Мораве, код села Слатина, одиграла се крвава битка у историографији позната као Ђурлинска битка. Иако поражени, устаници нису одустали у својој намери.

До одлучујуће битке између османске и устаничке војске дошло је код села Каменице, 24. априла 1841. године када је пробијена је кула а устаници поражени. Овај пораз означио је крај устанка.

Данас обележавамо 180 година од овог за наш крај, веома важног историјског догађаја, којим су постављени темељи успеха у ослободилачким ратовима 1876-78. године. Подсетимо, Лесковац је на слободу чекао до 23. децембра 1877. године.

На фотографији: Андрејевић Борислав, Записи о Нишкој буни 1841. године и другим покретима против Турака на маргинама црквене књиге Пентикостар, Лесковачки зборник, бр. XХVIII, Лесковац 1988, стр. 247.