СВ. ИЛИЈА ГРОМОВНИК

НА ДАНАШЊИ ДАН

СВ. ИЛИЈА ГРОМОВНИК

НА ДАНАШЊИ ДАН – СВ. ИЛИЈА ГРОМОВНИК

Православна црква данас, 02, августа, обележава празник посвећен светом Илији у народу познат као Илиндан.

Овај празник окужују многа народна веровања, која прате многи обичаји. У лесквачком крају се верује св. Илија грмљавинама гони и уништава але које „пију“ усеве. Верује се и да је он глув али да, по Божјем наређењу он управља градушком (гадом – падавином). Како је наглув, верује се да није лепо наређење Бога о томе где да води градушку, те град увек погађа иста места лесковачког краја. Како би спречио падавине, грмљавину и громове, и заштитио усеве, народ данас не ради у пољу. За оне који се плаше грмљавине, народ саветује да посте три дана пред светог Илију, а да на сам дан иду у цркву и да запале свецу свећу, како би спречили грмљавину, јер уколико данас загрми верује се да ће ораси бити шупљи, јабуке ће се уцрвити, жир ће опастаи, апоља и насеља ће потопити вода.

Како би се умилио свети Илија, у многим селима у околини Лесковца, данас би се клао стари петао, најчешће бели јер се веровало да бели петао не мисли добро газди, одатле изрека „Бел петал, црн газда“.

Данас се кува први клип кукуруза, јер се верује да је кукуруз „крштен“ на светог Илију, те је први клип кукуруза сматран лековитим.

Које ви обичаје везане за данашњи дан знате?