НА ДАНАШЊИ ДАН

Светски дан уметности

НА ДАНАШЊИ ДАН – Светски дан уметности

 

Подигнут тик испод планине Радан, између Свињаричке и Царичинске реке, у шестом веку живео је Град, који је археолог Владимир Петковић пре тачно 110 година вратио на позорницу историје.

Овај град био је познат по својој велелепној архитектури, по мноштву базилика чије су подове красили најразличитији мозаици, поплочаним улицама, и  великој царевој статуи. Градили су га најпознатији и највештији уметници тог доба и о њима и њиховим делима можемо говорити много.

Данас ћемо се окренути оним малим, неафирмисаним уметницима, који су у своја дела уткали поруке, а дела сакрили од очију свих у темеље грађевина Царичиног града. За своје платно узимали су опеке у које су урезивали одређене сцене. Две су опеке које издвајамо, једна се налази на самом локалитету док другу чувамо у Музеју.

Реч је о опекама са представом породице и опека за представом рибе. Обе представе приказане су лаички и пластично. Један од првих симбола хришћанства била је риба, можда је то разлог због којег је један од уметника одлучио да своје платно украси управо исцртавањем ове животиње, а можда је то само знак његовог заната. Друга опека представља слику породице која се моли.

Позивамо вас да посетите археолошки локалитет Царичин град и Народни музеј у Лесковцу и пронађете ове опеке.