НАУЧНИ СКУП

"Разлози, искуства и последице слома Југославије 1941. и 1991. године"

НАУЧНИ СКУП “Разлози, искуства и последице слома Југославије 1941. и 1991. године”

Народни музеј у Лесковцу, сада већ сваке године, традиционално организује дводневни Научни симпозијум на коме научни радници, музејски посленици и истраживачи износе резултате својих истраживања посвећених важним годишњицама и јубилејима који се односе на културно и историјско наслеђе југа Србије.

Ове године тема традиционалног научног скупа посвећена је 80-огодишњици од почетка Другог светског рата и војног краха Краљевине Југославије, и 30-огодишњици од распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије те носи наслов „Разлози, искуства и последице слома Југославије 1941. и 1991.године“.

Имајући у виду да су војно-политички ломови из 1941. и 1991. године оставили трајне последице по живот, безбедност, економију и културу југа Србије, намера је да се озбиљним научним разматрањем дефинише судбина овог простора и његовог становништва у поменутом периоду.

Ово је идеална прилика да научни радници из земље и иностранства изнесу своје стручно утемељено виђење о важним датумима и догађајима који су условили политичке, војне, друштвено-економске и културно-просветне процесе на тлу Балкана, и умногоме дефинисали положај и судбину српског народа како у XX тако и на прагу XXI века. Анализираће се последице дезинтеграционих процеса у Југославији започетих 1941. и 1991. године у свим друштвеним сферама.

Осим проверених и дугогодишњих партнера Народног музеја у Лесковцу – Института за савремену историју из Београда и Филозофског факултета у Нишу на скупу ће овога пута учешће узети и научници и истраживачи из сличних установа у Републици Српској, Црној Гори, Македонији, Бугарској.

На скупу ће бити примењен мултидисциплинарни приступ, јер је планирано да осим историчара своја стручна виђења о проблематици распада две Југославије изнесу и угледни политиколози, правници,социолози, књижевници. Време одржавања скупа планирано је за 8. и 9. октобар 2021. године. Радови представљени на научном симпозијуму биће штампани у целини у Лесковачком зборнику који ће захваљујући унапред најављеном учешћу колега из иностранства засигурно понети међународни карактер. Такође, овом приликом биће презентовани и резултати најновијих научних истраживања југа Србије, као и резултати рада музејских радника и достигнућа научно-истраживачких пројекта који се односе на идентитет и вековно опстајање српског народа на овим просторима.