НАУЧНИ СКУП

"Српске националне интеграције и дезинтеграције кроз времена"

Home / Вести / НАУЧНИ СКУП
НАУЧНИ СКУП

Научни скуп “Српске националне интеграције и дезинтеграције кроз времена”

Већ пар година уназад, Народни музеј у Лесковцу током октобра постаје место окупљања еминентних стручњака из различитих области друштвено-хуманистичких наука. Овогодишња тема научног скупа је „Српске националне интеграције и дезинтеграције кроз времена“. Симпозијум је организован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Лесковца. Организатори скупа су Народни музеј Лесковац, Институт за савремену историју Београд и Центар за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу.
Током дводневног трајања скупа, 14. и 15. октобра, презентовани су резултати истраживања, од стране научних радника, музејских упосленика и осталих истраживача. Радови који су презентовани, баве се темама из историје, археологије, музеологије, али и филологије, архивистике и историје уметности.
Осим стручњака са територије данашње југоисточне Србије, на скупу су учествовали и гости из Републике Српске, Републике Северне Македоније и Републике Бугарске. Укупно је пријављено 26 радова, а научни симпозијум је подељен у више сесија. У првој сесији су најакутелније теме везане за националну историју 19. и 20. века. Друга сесија под традиционалним називом „Културно-историјска баштина југа Србије“ је мултидисциплинарног карактера са темама из завичајне историје. На крају првог радног дана у оквиру треће сесије, истраживачи су изнели најновија сазнања у оквиру теме која је увек актуелна и тиче се Другог светског рата и послератног доба.
Други дан резервисан је за сумирање утисака и закључних речи, а и обилазак археолошог локалитета Царичин Град, највреднијег бисера позноантичког света на простору Балкана.
Радови представљени на научном симпозијуму штампани су у целини у Лесковачком зборнику, броју 62 за 2022. годину. Ова периодична публикација, која излази једном годишње од стране Матичног одбора за историју, археологију, етнологију и историју уметности при Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, категорисана је као истакнути национални часопис – М52.