Занимљивости

Новчаница 100 динара, 1934. година

Новчаница 100 динара, 1934. година

Новчаница од сто динара објављена у Топчидеру 1934. године, сматра се једном од најлепших, никада издатих новчаница Краљевине Југославије. Дело је Васе Поморишеца, српског сликара, професора Ликовне и Академије примењене уметности у Београду.

На аверсу новчанице осликана је фигура жене у властелинској ношњи са мотивима немањићког орла. Она левом руком грли дечака обученог у соколску униформу. Мач који дечак држи очигледно је велики за њега, али ако буде вежбао и био здравог тела и духа једног дана ће моћи да брани мајку Југославију, чији га брижни загрљај у овом тренутку штити. Око жене тј. Југославије налазе се предмети који симболизују пољопривреду, и науку, интересантан је микроскоп испред жениних ногу. У позадини се назире црква св. Ђорђа на Опленцу.

На реверсу је представљен пејзаж Дубровника и две жене у средњевековним ношњама наваљене на грб Југославије. Лева држи сидро (симбол мора) десна сноп жита (симбол вечног живота) , испод њих су симболи науке (књига), народног стваралаштва (гусле), изобиље (воће и поврће), на десној страни је фабрика – симбол индустрије а на левој панорама старог града у Дубровнику.