ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ

Одевање и кићење у лесковачком крају од праисторије до савременог доба

ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ

ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ

Шта је то најбитније код облачења? Како смо изградили наш стил одевања? Ко је ту имао највише утицаја? Ко диктира шта је модерно? Која је функција одеће коју носимо? И на крају које и какве поруке шаљемо нашим одевањем?

У то име данас вам представљамо предмет карактеристичан за српску грађанску ношњу – тепелук. Мала црвена капица од чоје звана фес чији је врх украшен бисерима, металом, дукатима, драгим и полудрагим камењем капа је по којој се могла препознати Српкиња. Око ове капе увијала се плетеница, а његова појава се бележи за прву половину ХӀХ века и својим богатством слала је одређене поруке.

Украшавањем феса добијао се украс за главу познат по имену тепелук који је говорио о економском статусу особе која га је носила, а уколико би се њему додао бареш – украсна трака најчешће направљена од плиша, ређе од свиле или мараме, он би показивао брачни статус даме чију главу краси.

Тепелук који је носила Марија Гавра Чуљковић, мноштво одевних предмета као и одговоре на питања са почетка можете наћи на изложби – „ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ – Одевање и кићење у лесковачком крају од праисторије до савременог доба“.

Галерије Народног музеја Лесковац

10.05.2022.