Занимљивости

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ДАН МУЗЕЈА

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

У Народном музеју у Лесковцу отворена је нова стална поставка под називом “Лесковац – Српски Манчестер (1878 – 1941).

Основни задатак нове фазе поставке је да свеобухватно, а тематски,  прикаже  живот нашега града у једном од његових најзначајнијих периода. Реч је о периоду када се град ослобађа вишевековног ропства под Османлијама и враћа у своју природну матицу – Кнежевину Србију, па до почетка Другог светског рата.  Дакле, реч је о ослобођењу и присаједињењу, а потом и бурном периоду одбацивања доминантног турско-исламског културолошког обрасца и враћању сопственом културном и верском идентитету који је у потпуности сачуван у дугом временском периоду робовања, и на чијим темељима израста модеран Лесковац. Наравно главни ослонац опстајања Српства на овим просторима била је  вера – односно истрајна,  жилава и божјом промишљу прожета  Српска православна црква која је духовно крепила народ и давала му снаге да опстане под исламом.

Ослободивши се од Османлија, Лесковац, присаједињен мајци Србији, креће у трансформацију – збацивање љуштуре оријенталне турске касабе и израстања у нови, модеран град, са доста елемената њему ближе европске цивилизације, али не одричући се сопствене кутурне и духовне матрице.

Одатле почиње музејским средствима испричана прича у поставци којуа је у петак отворена.

Тај тренд културолошке еманципације града Лесковца трајао је све до балканских ратова, када бива прекинут даљим потискивањем османске силе и ослобађањем и других крајева са српским живљем. У наставку тих ратова дешава се Велики рат у коме се Србија бранила од покушаја друге велике империје Аустро-Угарске да освоји и покори балканске народе.

Подневши многе тешке губитке, Србија је и из овога рата изашла као победница, а после њега за Лесковац настаје период свеопштег процвата, економског и културног.

Тај бурни развој, пре свега, занатства, а потом и индустрије, најпре текстилне, гумарске, хемијскем металске, прехрамбене и других, можда најбоље показује менталитет Лесковчана. То су виспрени, предузимљиви, агилни и мудри предузетници, промишљени и штедљиви финансијери, који, бринући најпре о сопственом интересу и просперитету, подижу и свој град. Брину о њему, али о својим комшијама којима „слабије иде“. Подижу велелепне палате, град чисте од смећа, засипају мочварне делове „Рупа“, а за градску сиротињу граде сиротињски дом.

Тако Лесковац, у том међуратном периоду, израста у један од економски најперспективнијих градова у ондашњој Југославији, а будућу да је његов просперитет базиран на текстилној индустрији, добија назив Српски Манчестер.

Све то, наравно, праћено је развијеним и специфичним друштвеним животом, често под утицајем оних који су се школовали „на страни“ и „света видели“.  У граду препуном кафана и хотела доминирају колективне забаве разних хуманих и професионалних удружења, приказују се путујуће позоришне представе, па се формира прво Градско позориште, отвара први биоскоп, формира градска читаоница, организују спортска удружења и клубови. Ту је, свакако, и мода, урбана, култивисана, онако „све по јевропејски“.

Тај бурни период свеколиког развоја Лесковца приказује наша стална поставка коју вечерас отварамо. Тај период траје до 1941. године, када су таласи новог светског рата запљуснули и нашу земљу и донели нека нова времена и значајну промену друштвених и економских односа. Тај други период, до најновијих дана, требало би да буде предмет музеолошке обраде треће фазе наше сталне поставке, о којој се већ размишља и праве се први концепти.

Нову фазу сталне поставке Народног музеја у Лесковцу отворила је Данијела Ванушић, помоћник министра културе задужена за заштиту културног наслеђа.

 

Позивамо Вас да дођете у музеј и прошетате „лесковачком чаршијом“.