Занимљивости

НА ДАНАШЊИ ДАН

Православни верници данас прослављају Правословну (Српску, Стару) Нову годину. Зашто данас? До краја Првог светског рата време се код нас рачунало по Јулијанском календару, да би по завршетку рата наш народ прихватио Грегоријански календар, тако нам је  омогућено да имамо не једну већ две Нове године.

Јутрос су многе домаћице пораниле и направиле попареницу – посебну врсту бесквасног кукурузног хлеба. Православна Нова година је у народу позната и као Мали божић, те су многи обичаји везани за Божић практиковани и на данашњи дан. Тако ће данас у попареницу ставити новчић и дреново дрвце које су претходно урезале са онолико цртица колико чланова њихова породица има. Ко добије новчић породична срећа ће напредовати по његовој срећи, док је оном ко извуче дрвце загарантовано здравље укућана. Многе радње везане за Божић а које су веома битне за сточарско и аграрно становништво, али и за здравље и просперитет укућана, понављаће се данас, тако ће се на трпези поред попаренице наћи и глава прасета које се пекло на дан Божића.

Народни музеј у Лесковцу свим православним верницима честита Православну Нову годину и жели мноштво здравља, среће и успеха!