ПРВИ КАРНЕВАЛ У НАШЕМ ГРАДУ

Home / Вести / ПРВИ КАРНЕВАЛ У НАШЕМ ГРАДУ
ПРВИ КАРНЕВАЛ У НАШЕМ ГРАДУ

Јуче су у нашем граду кренуле карневалске манифестације.Понешени карневалском фештом, пожелели смо да вам пренесемо атмосферу са првог карневала који је прошетао улицама нашег града у пролеће давне 1929. године.

Први лесковачки карневал организовао је спортски клуб „Момчило“ на празник Покладе. Чланови овог спортског клуба су за тему карневала изабрали женидбу крељевића Марка инспирисани истоименим карневалом у Београду. Опонашајући обичаје свадбе и Поклада, учесници – мушкарци одевени у свечане свадбене хаљине, имитирајући младу, младожењу и сватове, парадирали су улицама града.

Највећу пажњу привукла је украшена кола са младенцима, преноси Лесковачки гласник, док је народ са нестрпљењем ишчекивао да поздраве поворку и прикључи се весељу.

Памћење на овај догађај трајало је дуго, те је нешто мање од деценије, инспирисани карневалском процесијом која је изазвала радост и осмехе читавог града, друштво „Традиција“, у седмици између месних и белих Поклада, приређивало карневал на коме су се млађи мушкарци прерушавали у најразличитије костиме.

Деценијама касније Лесковац добија модерну карневалску параду, о којој ће писати будуће генерације музеалаца.

На фотографији: Чланови друштва Традиција пред почетак формирања карневалске поворке за време Поклада 1934.