РЕЧ ДАНА

ИЗМАМАК

Home / Вести / РЕЧ ДАНА
РЕЧ ДАНА

„Црвена кокошка, црвен петал, црвено пиле, црвено јајце!“

 

Иако нас је јутрос пробудила киша, ускршњи обичаји не дају да наше расположење опадне јер данас је Велика Среда – дан када фарбамо јаја.

Док су јуче припремале врзило, домаћице су преузеле све мере како би бојење јаја било успешно. На дршкама или около чинија везале су црвени конац, удаљиле децу и преостало је да овог јутра крену да м`сте (боје) јаја.

Најпре се м`сти измамак – прво јаје које се чува, често називано чуварем куће. Како је ово јаје значајно и како је он чуватељ куће, заштитник плодности и здравља, о његовом бојењу води се много пажње, стога би домаћица док га кува тихо изговарала бајалицу „Црвена кокошка, црвен петал, црвено пиле, црвено јајце!“.

Уз измамак се често фарба још по неколико јаја. Једно од њих се даје стоци у крму на Ђурђевдан како би била здрава, једно се стави на грану родног дрвета како би се родило и наредне године. Верује се да измамак може зауставити и град, и да се прва скувана јаја не могу покварити до три године, те се чувају због њиховог лековитог дејства.

Да ли одвајате прво офарбано јаје? Шта чините са њим?