Изложба

"СВЕТЛОПИСИ ВРЕМЕНА - Лесковац и његови људи 1878-1941"

“СВЕТЛОПИСИ ВРЕМЕНА – Лесковац и његови људи 1878-1941”

Светлопис, фотографија, сведок je тренутка, замрзнут моменат историје, посебна врста документа која нам указује на начине живота, навике, обичаје, прошле дане и историјске догађаје. Прикупљајући фотографије, документа и записе о прошлости, Народни музеј Лесковац жели да сачува део наше историје, колективног и интимног сећања, и да богату културно-историјску баштину лесковачког краја пренесе будућим генерацијама.

Свака фотографија представља мали део великог и комплексног мозаика званог прошлост. Свака фотографија је део мозаика, али је и сама мозаик чији се делови пажљиво изучавају. Више стотина фотографија, докумената и записа савременика сведоче о развитку и животу Лесковца после ослобођења од турске власти крајем 1877. године. Кренувши са првим познатим снимком Лесковца из 1878. године па све до снимака демонстрација у граду 27. марта 1941. године, уочи почетка Другог светског рата у Краљевини Југославији.

Овом изложбом простиремо светлопис времена прошлог Лесковца и његових људи, фотографије које из дубине прошлости осветљавају и наше време и шаљу светлост даље будућим генерацијама – да знају ко су и одакле су, какви су им били и како су живели преци. Да би се њима, као и ми, поносили и били још бољи људи.

Д обро дошли!