СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА

СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА

Народни музеј у Лесковцу прикључио се акцији Министарства трговине и туризма, те ће, у оквиру обележавања Светског дана туризма, своја врата отворити свим заинтересованим суграђанима.

Позивамо све суграђане да у понедељак 27.09.2021. године и у уторак 28.09.2021. године посете музеј и све његове објекте. Улаз ће бити бесплатан, а у оквиру посете могуће је видети: Сталну поставку Народног музеја у Лесковцу „Времеплов лесковачког краја“, у оквиру које је налази и мноштво дигиталног садржаја попут Виртуелне реалности, Виртуелног облачења, а уз помоћ мобилне апликације „Лесковац Српски –  Манчестер“ посетиоци могу путовати кроз време и прошетати улицама старог Лесковца у друштву наших предака. За заљубљенике претходних времена припремљена је поставка у Градској кући где се може видети начин уређења породичне куће с краја 18. и почетка 20. века.

Познат је надимак нашег града – Српски Манчестер, а о томе како је све кренуло можете сазнати у Текстилном музеју у Стројковцу где су изложени оригинални чаркови чијим је доношењем у наш град кренуо вртоглави развој овог великог индустријског центра.

Мало ко зна да је последњи римски цар рођен на нашим просторима светлост дана угледао недалеко од Лесковца. Цар Јустинијан у част својој родитељки подигао је велелепну Јустијану Приму, претпоставља се да је то археолошки локалитет Царичих град, подигнут у 6. веку и представља својеврсни примерак архитектуре тог доба.

Уз све ово могуће је погледати и изложбе „СВЕТЛОПИСИ ВРЕМЕНА – Лесковац и његови људи 1878-1941“ и „КУЛТУРА СЕЋАЊА: Ко не памти изнова проживљава“.

Све ово и још много тога можете видети уз пратњу водича, али и уз помоћ мобилне апликације „Cultural Places” која вам омогућава самосталну посету музеју уз помоћ аудио водича који је вишејезичан.

 

Добро дошли!