Занимљивости

У СУСРЕТ НОВОЈ ПОСТАВЦИ - ПРЕКЛАД

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Огњиште – средиште куће, место око којег се одвијао породични живот на селу до средине ХХ века. Имало је велики значај у животу човека, те му је он придавао и одређена магијска својства – оно што је олтар за храм то је за кућу на селу – огњиште. Већина обреда који прате човека од рођења до смрти одвијала се уз огњиште. Ту се кувало, крај њега се јело, причало, над њим се молило, исповедало, заклињало, проклињало.

Саставни део огњишта био је ПРЕКЛАД – гвоздени предмет који је служио као помагало на огњишту: да се на њега наслажу и суше дрва, да се окачи кација, жарач, па и црепуља, да послужи код печења на ражњу. Преклад представља божанство огња.

Данас вам представљамо један од преклада које чува Народни музеј у Лесковцу. Састоји се од два пара полукружних ножицa спојених шипком што се на оба краја продужава навише чинећи странице које спречавају да се дрва разнесу. Једна од страница завршава украсним детаљем у форми стилизоване коњске главе, а друга детаљем у облику коцке. На вратовима страница су још два додатка у форми змија. О њих је могао да се окачи жарач или неки суд, а служили су и као ослонац – подупирач.

Овај преклад биће део нове Сталне поставке нашег музеја, у којој можете видети изглед собе са огњиштем и сазнати како се живело на селу с краја ХӀХ века.

Пратите нас јер Вам ускоро доносимо много новитета!