САМО ЗА РАДОЗНАЛЕ И КРЕАТИВЦЕ

Музејска радионице

САМО ЗА РАДОЗНАЛЕ И КРЕАТИВЦЕ

Драга децо, да ли сте се икада запитали како су и чиме писали људи у прошлости. Којим су се писмом користили, и на чему су писали? Шта су одевали и какве су фризуре носили? А којим изворима се ми у музеју користимо приликом изучавања начина живота од праисторије до данас? Који докази нам показују о животу у прошлости и на које начине их чувамо и презентујемо?

Уколико вас одговори на ова питања занимају и уколико желите да научите нешто више о развоју писма кроз историју, уколико желите да и ви понесете неку фризуру инспирисану одређеним историјским периодом или вас занима нештио више о очувању музејских предмета, ми имамо начина да их сазнате, и да се уз то добро забавите.

Народни музеј у Лесковцу организује радионице намењене узрасту од 5 до 11 година на којима ћете моћи да научите краснопис и технику лепог писања, посебну радионицу у којој ћемо говорити о различитим трендовима у сређивању косе, а на којој ћете и ви моћи да будете модели за најразличитије фризуре. Такође организујемо и радионицу на којој ћете моћи да сазнате нешто више о музејском предмету и конзерваторском занимању.

Пријавите се и резервишите своје место на време како су места ограничена.

Позовите Александру на број 0648715474 од 10 – 16 чаова!

 

 

Музејска радионица „Писмено“

Градска кућа, 14.05.2022. од 18:00 до 19:30 ч

За писање у прошлости људи су користили различите материјале и предмете. Користили су камење, кости, глину, дрво, восак, тканине, кожу, папирус и сл. материјале које су могли наћи у природи. Током радионице ће се деца упознати са развојем писма крoз историју (клинасто писмо, хијероглифи, фонетска писма) као и са материјалима (пергамент, папирус, хартија, песак…) на којима се писало. Деци ће бити представљен и славеносербски језик који се користио све до реформе Вука Караџића а у Лесковачком крају до доласка учитеља Јосифа Костића. У практичном делу радионице деца ће се упознати са краснописом  и савладаваће технику лепог писања.

Радионица је намењена деци узраста од 7 до 11 година.

МУЗЕЈСКА РАДИОНИЦА „ЧУВАРИ ПРОШЛОСТИ“

Народни музеј Лесковац, 15.05.2022. од 12 до 13:30 ч,.

Музеји су моћни чувари прошлости. У Народном музеју у Лесковцу налазе се сачувани бројни предмети који сведоче о историји Лесковца дугој 8000 година. Кроз радионицу деца се упознају са предметима пронађеним на археолошком локалитету Царичин град где ће им бити указано на значај бриге о њима и њиховом очувању.  Деца ће се упознати и на практичан начин са занимањем конзерватoра у музеју. Биће им презентовано и демонстрирано како се предмети конзервирају, потом се деца стављају у активну улогу конзерватора, попуњавају конзерваторски картон и врше конзервацију и рестаурацију предмета од керамике.

Радионица намењена деци узраста од 7 до 11 година.

МУЗЕЈСКА РАДИОНИЦА „МОДА ЖЕНСКИХ ФРИЗУРА“

Галерија Народног музеја Лесковац, 20.05.2022. од 11 до 13 ч.

            Све девојчице воле лепе и модерне фризуре, а да ли бисте ви носиле фризуре које су носиле Римљанке или жене које су некада давно живеле на нашим просторима и да ли бисте очекивале да из музеја изађете са новом фризуром?

       Музеји су моћни и спајају на очиглед неспојиво. На музејској изложби „Облачење и кићење у Лесковачком крају од праисторије до савременог доба“ приказани су различити модни стилови женских фризура кроз време. Кроз радионицу деца ће откривати какве су фризуре биле некада у моди а какве су данас. Правићемо фризуре налик фризурама које су некада девојчице и жене носиле у прошлости али и савремене фризуре како бисмо уочили разлику у начину израде и изгледу фризура.

Радионица се организује у сарадњи са Хемијско-технолошком школом „Божидар Ђорђевић-Кукар“, смер фризер.