НА ДАНАШЊИ ДАН

ДАН МУЗЕЈА

НА ДАНАШЊИ ДАН

НА ДАНАШЊИ ДАН – ЈУСТИНИЈАН I

На данашњи дан, 11.05.483. године, претпоставља се у подножју планине Радан, рођен је Флавијус Петрус Сабатус Јустинијанус, сестрић цара Јустина – Јустинијан I, најмлађи и последњи римски цар рођен на територији наше државе.

Прокопије из Цезареје, Јустинијанов савременик и најважнији историјски извор о њему, у својој „Тајној историји“, Јустинијана описује овако:

„Здепаст и ружан; аутократа дубоко свестан предности и обавеза свог узвишеног положаја блиског Богу; самоконтролисани аскета у свом личном животу; неспутан друштвеним обичајима како сведочи његов брак са Теодором – куртизаном изузетне лепоте, храбрости и памети; лукави дипломата и првостепени организатор изврсно надарен за бирање најбољих сарадника и за учвршћивање управне и законске организације царства права моћ иза остарелог цара?“

Јустинијан је познат по успостављању римског права, био је аутократа чинио је врх државе и цркве. На чело ромејског царства ступио је 1. августа 527. године, а за собом је оставио велико здање – Царичин град , центар архиепископије, и велики град којим је одао почаст свом родном крају.

 

На фотографији: Реплика мозаика Јустинијана I, Стална поставка Народног музеја у Лесковцу, оригинал се налази у базилици Сан Витале у Равени, Италија