ЦАРИЧИН ГРАД

Прича о Јустинијану

ЦАРИЧИН ГРАД

ЦАРИЧИН ГРАД – Прича о Јустинијану

Давне 483. године, 11. маја рођен је Јустинијан Први, последњи римски цар рођен на територији Србије. За собом је оставио највеће и најдуготрајније дело кодификацију римског права, али и велелепни град – центар арехиепископије, велики Царичин Град.

А ко је био Јустинијан Први?  Члан царске гарде, конзул, цезар и на крају август – цар, Флавије Петар Саватије Јустинијан родио се далеко од Костантинопоља, у малом месту, на територији између Ниша и Скопља, за које се верује и претпоставља да је то Царичин Град. Према опису Прокопија, његовог савременика који је описао Јустинијана у свом делу „Тајна историја“ Јустинијан је био здепаст, мали растом, али аутократа, пун самоконтроле, опирао се друштвеним нормама и обичајима. Био је ожењен Теодором, куртизаном коју је красила изузетна лепота, храброст и која је, надасве била јако паметна и мудра.

Поставши царем на Ускрс, 4. априла 527. године, у жељи да остави траг у свом родном месту, само неколико година касније гради јединствен споменик – град. Године 535. године, XI новелом, новом граду намењује улогу седишта архиепископије и префекта преторије у префектури Северни Илирик.

Научници и истраживачи, на основу бројних материјалних остатака, аркеолошки локалитет Царичин Град, смештен на обронцима планине Радан, на само 30 километара од Лесковца идентификују као Јустинијану Приму –јединствени град саграђен далеко од свих а опет на међи многих путева, а који је Јустинијан Први наменио као спомен завичају и родитељки.

Уколико до сада нисте, ми вас позивамо да сунчане дане проведете на Царичином Граду и упознате се са јединственим сведоком живота у шестом веку.