НА ДАНАШЊИ ДАН

ПЕТАК ТРИНАЕСТИ

НА ДАНАШЊИ ДАН

НА ДАНАШЊИ ДАН – ПЕТАК ТРИНАЕСТИ

Многа су веровања и легенде везане за данашњи дан, све се слажу у једном а то је да петак 13 доноси лошу срећу.

Многе су праксе које се данас изводе не би ли се лоша срећа коју овај дан доноси избегле, облачење различитих чарапа, окретање мајице наличје, везивање црвеног конца око руке, ноге, или стука. Посебна пажња се обраћа ба то којом ногом се данас излази из кревета, и којом ногом се улази у кућу. Почетак корака левом ногом означава несрећу.

Даље број 13 је у уској вези за вештичарењем јер је то број чланова који је неопходан како би се створио вештичији одред, а у Великој Британији је петак био одређен као дан за вешање – дан када су се извршавале смртне казне. Одатле веровање и ковање празноверја. Веровало се да спој тог боја и дана петка, вештичијим моћима даје посебну снагу.

Популарна култура популаризовала је овај дан серијалом хорор филмова „Петак тринаести“ што је уследило великим глобалним трендом избегавања овог дана што иуказују и падови светских берзи на тај дан.

Да је страх ушао људима под кожу и да не воле овај дан потврђује и чињеница постојања ПАРАСКАВЕДЕКАТРИАФОБИЈЕ – страха од петка тринаестог.