Вести

ДИГИТАЛНИ МУЗЕЈ У 16. ЕВРОПСКОЈ НОЋИ МУЗЕЈА

ДИГИТАЛНИ МУЗЕЈ У 16. ЕВРОПСКОЈ НОЋИ МУЗЕЈА

Манифестација „Музеји за 10“ у оквиру које домаћи музеји обележавају националну недељу музеја ближи се крају. Широм Србије могуће је бесплатно посетити музеје и учествовати у најразличитијим програмима.

Сутра, 14.11.2020. године обележавамо 16. по реду Европску Ноћ музеја, за коју је Народни музеј у Лесковцу организовао бесплатно вођење кроз његове сталне поставке. Сталну поставку музеја „Времеплов лесковачког краја“ можете обићи у терминима од  17, 21,  и 23 часа, док ће се вођења кроз поставку у Градској кући одржати у терминима од 16, 20, и 22 часа.

У оквиру програма Ноћи музеја посетиоци ће моћи да посете изложбу „Пет прича“ аутора Mili2nd као и изложбу радова ученика средњег образовања Ш.О.С.О. „11. Октобар“.

На самом почетку манифестације са почетком у 16 часова оржаће се шетња новим делом сталне поставке „Лесковац – Српски Манчестер 1878 – 1941“ на знаковном језику.

Све посетиоце који су спречени да физички буду са нама и посете наше објекте подсећамо да је Народни музеј у Лесковцу део глобалне мобилне апликације „Cultural Places“. Поред ове, на Гугл и Иос продавницама можете преузети мобилну апликацију „Лесковац – Српски Манчестер“ у оквиру које можете сазнати више о новој сталној поставци у Музеју. Преузимање апликација је бесплатно.

Посетиоце авантуристичког духа позивамо да погледају 3Д реконструкцију Царичиног града.

Студенти Електронског факултета у Нишу су, у оквиру пројекта „Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије“, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, урадили и 3Д скенирање Скобаљић града. Нешто више о овом пројекту можете прочитати овде.

Нисмо заборавили најмлађе. На званичној презентацији музеја у Лесковцу, у оквиру странице Дигитални музејон, малишани се могу упознати са епизодама серијала „Музејска азбука“ и учествовати у Изванредном музејском квизу, а на Јутјуб каналу Народног музеја у Лесковцу можете послушати и аудио водич кроз сталну тактилну изложбу, или погледати водич на знаковном језику.

Све који одлуче да нас посете обавештавамо да Народни музеј у Лесковцу послује по препорукама Владе Републике Србије донетим Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, и исказаним чланом 7а који се односи на рад културних институција и организовање културно-уметничких манифестација. Редовно дезинфикујемо своје просторије, носимо заштитне маске, приликом контакта са посетиоцима, држимо препоручену дистанцу, те молимо да приликом боравка у музеју то чините и ви.