Радионице

ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА Ш.О.С.О. „11. ОКТОБАР“ – „ИЗ МУЗЕЈСКИХ ВИТРИНА“

ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА Ш.О.С.О. „11. ОКТОБАР“ – „ИЗ МУЗЕЈСКИХ ВИТРИНА“

У оквиру манифестације „Музеји за 10“ у Народном музеју у Лесковц је одржана ревија модела које су израдили ученици са смерас конфекцијски шивач Ш.О.С.О. „11. октобар“.

Уз помоћ професора Вање Марковић и помоћника у настави Лидије Димитријевић, Лука, Ружица, Аца, Ната, Сања, Анђела, Каћа и Аница су вредно месецима кројили, везли и шили костиме инспирисане цртежима Николе Арсеновића, кројача који је путовао Балканом и до детаља бележио примере народног одевања с краја ХIХ века.

„Пратећи тему манифестације „Музеји за 10“, а ове године она гласи: „Музеји за једнакост: разноликост и инклузија“, организатори  Радмила Крстић и Жаклина Исламовић дошле су на идеју о сарадњи са школом „11. октобар“ и говориле су ми о таленту ове деце. из разговора како је најбоље упознати их са музејским предметима и њима инспирисати стваралаштво деце, настала је идеја и дошле смо до цртежа николе арсеновића, кројача и шнајдера, који је обишао читав балкан и до детаља бележио традиционалне одевне предмете. видевши ову ревију, морам признати да су моје колегинице биле скромне приликом описса вашег талента“ – рекла је директорка Народног музеја у Лесковцу, Мира Ниношевић.

Поносни на свој рад, ови средњошколци су своје моделе прошетали у амбијенту новог дела сталне поставке уз традиционалну музику и овације публике. За њихове фризуре побринуле су се ученице фризерског смера средње Хемијске школе у Лесковцу, заједно са њиховом професорком Драганом Шелић.

Израђени модели биће изложени у Холу Народног музеја у Лесковцу, заједно са радовима ученика исте школе са  машинског, графичарског и књиговезачког подручја рада.