На данашњи дан

ДРАГУТИН М. ЂОРЂЕВИЋ - ПОП ГУТА

НА ДАНАШЊИ ДАН – ДРАГУТИН М. ЂОРЂЕВИЋ – ПОП ГУТА

На данашњи дан 31. јануара 1907. године рођен је фолклориста, књижевник, етнограф, сакупљач народних приповедака и умотворина, протојереј – ставрофор Драгутин М. Ђорђевић, у народу познат као поп Гута.

Драгутин је рођен у Лесковцу где је завршио основну школу и Гимназију. Након завршене Гимназије одлази у Битољ где учи Богословију. За свештеника је рукоположен 1930. године. Највећи период рада као свештеник провео је у селу Турековцу, где је радио пуних четрдесет и пет година.

Био је радознао и доброг запажања. Занимао се за живот мештана, њихове обичаје и говор, али и за фолклор и менталитет, стога дуг период свог живота посвећује интензивном проучавању и бележењу народних обичаја, начина живота, приповедака, пословица и умотворина лесковачког краја. Своје белешке сјединио је у четири књиге, а његово капитално дело „Живот и обичаји народни у лесковачкој Морави“ издала је Српска академија наука 1958. године. Ово дело спада у једну од најсистематичнијих књига са најбогатијим садржајем објављених у едицији Српског етнографског зборника.

Драгутин М. Ђорђевић је оставио неизбрисив траг у социокултурном, етнографском и антрополошком проучавању нашег краја и свим будућим истраживачима оставио велики задатак да његово дело наставе.

Преминуо је у 93. години живота, 12. маја 1999. године.